8.12.11

Context històric

La dècada de 1980 (‘’els vuitanta" o "The Eighties"), va ser la dècada que va començar l'1 de gener de 1980, i va acabar el 31 de desembre de 1989. Va ser el començament de la vuitena dècada i va acabar en la novena dècada del segle 20.

La música dels 80 no hagués existit sense els grans artistes que la van crear. Aquesta dècada realment va donar fruits per tots els gustos.

Aquesta es caracteritza, especialment a principis d'aquesta dècada, per l'aparició d'elements sonors provinents de nous instruments electrònics amb sons relativament "nous" en els seus continguts. Per a aquesta època molts d'aquests instruments musicals, especialment els teclats, començaven a fer-se populars pels seus preus cada vegada més accessibles.

Un dels gèneres que més dominava als anys 80 va ser la música disc o música dance, completament contraposada a la música clàssica. De rítmiques que convidaven al ball a les discoteques, els vuitanta es van caracteritzar per tota una moguda de danses especialment fetes per ballar i moure. Aquest fet afavoria la interacció de les persones i les parelles en les discoteques, raó per la qual les discoteques que s'especialitzaven en aquest tipus de música causaven furor i estaven de moda.

Als Estats Units, MTV es va posar en marxa i els vídeos de la música van començar a tenir un efecte més gran en la indústria discogràfica. Artistes pop com Michael Jackson, Duran Duran, Prince, Madonna i Queen van ajudar a convertir aquest projecte en un negoci rentable. El New Wave i el Synthpop van ser desenvolupats per molts artistes britànics i nort-americans i es va convertir en un fenómeno popular en la dècada, sobretot als vuitanta i a mitjans. Madonna va ser considerada com l’artista femenina més innovadora de la dècada, que va destacar també per la seva moda. El teclat sintetitzador y la caixa de ritmes es troben entre els més populars de la música dels 80, sobretot en la música New Wave. Després de la década dels 80, els instruments electrònics ja no eren populars en el rock, però va continuar sent el principal component del pop. 
Michael Jackson va ser un artista popular de la dècada dels vuitanta. y la seva jaqueta de cuir, guants i el ball Moonwalk van ser molt imitats. Al 1982, Thriller de l’àlbum de suspense es va convertir (i a l’actualitat ho segueix sent) en l'àlbum amb ventes estimades entre 65 y 110 milions de còpies en tot el món.

Madonna.

Michael Jackson.

Queen.
 
Diversos artistes de la música notable van morir de causes no naturals en la dècada de 1980. John Lennon va ser disparat fora de casa a Nova York en la nit del 8 de desembre de 1980. Tim Hardin va morir d'una sobredosi d'heroïna el 29 de desembre de 1980. Bob Marley va morir a causa d'una pell lentiginoso melanoma l'11 de maig de 1981. Marvin Gaye va ser mort a trets pel seu pare a casa de Los Angeles l'1 d'abril de 1984, un dia abans del que hauria estat el seu 45 aniversari. Ozzy Osbourne s Guitarist Randy Rhoads died in an Airplane crash on March 18, 1982. Metallica bassist Cliff Burton was killed in a buscar Accident in Sweden on September 27, 1986. Andy Gibb died in 1988 es a result of myocarditis. El guitarrista d'Ozzy Osbourne Randy Rhoads va morir en un accident aeri el 18 de març de 1982. Metallica el baixista Cliff Burton va morir en un accident d'autobús a Suècia el 27 de setembre de 1986. Andy Gibb va morir el 1988 com a resultat de la miocarditis.

Bob Marley.

John Lennon.