11.12.11

TIPUS DE ROCK

ROCK NEOPROGRESSIU (neo-prog):

És un gènere musical derivat del rock progressiu que aconsegueix el seu esplendor a la dècada de 1980. Es caracteritza per les seves emocionals composicions transmeses mitjançant lletres fosques i una teatralitat acurada a l'escenari; Marillion és potser la banda més important del gènere, els discos ‘’Misplaced Childhood’’ i ‘’Clutching at straws’’ van aconseguir alts llocs en les llistes d'èxits. Altres bandes com IQ, Pendragon, Pallas, Jadis o Arena també van aconseguir bones vendes en aquesta època.

Marillion.

Pendragon.

POP ROCK:

Continua mostrant la influència de la new wave: Tears for Fears, Duran Duran, INXS, The Cars, Adam and the Ants, i Billy Idol.

Billy Idol.

Duran Duran.

ROCK MELÒDIC O SOFT ROCK:

Amb potents solos de guitarra i agradables melodies amb teclat. És un estil introduït per bandes com Journey, Toto, Foreigner i Boston.

Foreigner.

Toto.

ROCK MAINSTREAM:

Era el que s'utilitzava per designar els pensaments, gustos o preferències en una societat, destacaven Michael Jackson, Madonna i Prince amb nombrosos èxits.

Prince.

ROCK AMERICÀ:

Reviu gràcies a Tom Petty i Bruce Springsteen, aquest últim qualificat com "el futur del rock and roll" o "el Boss". Músics com John Cougar Mellencamp o John Hiatt destaquen en l'estil, mentre Joan Jett, procedent de The Runaways, i Pat Benatar triomfen amb nombrosos èxits de rock FM. Altres exemples són Dire Straits i Bryan Adams. Steve Lukather, guitarrista de Toto, va representar gran època del rock dels ‘80  col.laborant amb diversos artistes de diferents gèneres.

Bruce Springsteen.

Bryan Adams.

Joan Jett.

Steve Lukhater.

HARD ROCK:

Anomenat de vegades Glam Metall, aconsegueix la seva major auge; L.A. com a centre del rock: Bon Jovi, Cinderella, Europe, L.A. Guns N’ Roses, Mötley Crüe, Poison, Ratt, Tesla, Quiet Riot, Twisted Sister, Warrant, White Lion.

Bon Jovi.

White Lion.

ROCK CRISTIÀ:

És una forma de música rock tocada per bandes, on els membres són cristians, i que sovint centren en la lletra tot el referent a la fe cristiana. La mesura en que les seves lletres són explícitament cristianes varia entre bandes com ho va ser la primera banda d'aquest naixent gènere, Stryper. 

Stryper.

 INDIE I INDIE POP:

Les discogràfiques independents creades a partir del punk possibiliten el naixement de l’Indie i l'Indie Pop, representat per bandes com The Smiths, Orange Juice o The Go-Betweens. El 1986 el NME (New Musical Express), un setmanari musical del Regne Unit, publica un casset amb el títol C86 que donaria origen al moviment del mateix nom.

Orange Juice.

La ciutat de Los Ángeles es va convertir en la meca del rock durant gran part de la dècada.

Els primers grups de rock alternatiu van ser: Pixies, Jane 's Addiction, R.E.M., Dinosaur Jr i Sonic Youth, Red Hot Chili Peppers a Estats Units, The Jesus and Mary Chain, New Order i Primal Scream al Regne Unit, marquen les bases del gènere. 

Jane's Addiction.

Red Hot Chili Peppers.

The Jesus and Mary Chain.

 

 

 

 

Estils de la música dels anys 80

ESTIL TECHNO:

Apareix al 1980, amb música electrònica, que va sorgir a Detroit (Michigan) i la música House, una altra forma de música electrònica de ball, que va sorgir a Chicago (Illinois). 
Al principi va ser popularitzada a les discoteques de les comunitats afro-americanes, llatí i gai, per primera vegada a Chicago, després a Nova York i Detroit. Amb el temps va arribar a Europa abans de convertir-se en infusió a tot el món pop i la música de ball.

SYNTH POP:

Va sorgir al començament dels 80. Eren melodies pop cobertes per un imaginari visual futurista, i s'allunyaven suaument del punk rock. Molts dels artistes pertanyents a aquesta línia van tractar temes de la societat acompanyats pel so metàl.lic de sintetitzadors. Alguns artistes destacats d'aquest corrent són: Depeche Mode, New Order, The Buggles, Ultravox i Alphaville entre molts altres.

Alphaville.

Depeche Mode.

The Buggles.

HARD ROCK, HEAVY METALL I GLAM METALL: 

Aquests tres estils es van convertir en alguns dels gèneres musicals més dominants de la dècada, aconseguint un màxim èxit amb l'arribada de bandes com Guns N 'Roses, Metallica, Iron Maiden, Bon Jovi, Def Leppard, Poison, Europe, Megadeth, Slayer, Àntrax, Mötley Crüe, i virtuosos guitarristes com Joe Satriani i Yngwie Malmsteen. L'escena també va contribuir a 1970 artistes de hard rock com AC/DC, Ozzy Osbourne, Kiss, Ronnie James Va donar i Judes Priest arribar a una nova generació de fans.


AC/DC.

Joe Satriani.

Metallica.


Poison.
Guns N 'Roses.

El 1987 Guns N 'Roses redefineixen el Hard Rock, i utilitzen elements del Heavy Metal amb el disc ‘’Appetite for Destruction’’, que implica un canvi en la temàtica i actitud que prepararia el canvi per als canvis de la següent dècada. Dues bandes que van marcar una diferència substancial en el gènere van ser Dogs D'amour i The Cult, aquests últims en la seva etapa més rockera i menys sinistra, per la seva banda, tant Skid Row com els escocesos Gun, facturant un hard rock lleugerament més modernitzat. Es mantindrien en l'escena dels primers 90, ja dominada pel Grunge.

Dogs D'Amour.

The Cult.

L'escena de Los Ángeles es va començar a veure adornada per rockers Glam que formaven part d'una nova generació d'artistes: Van Halen, on destaca l'estil, la moda i el lema de "passar un bon moment" per sobre totes les coses. Quan MTV es va assabentar d'aquest nou moviment, va voler fer-lo popular amb artistes com Mötley Crue, Def Leppard, Twisted Sister, Ratt, Poison, Cinderella i Bon Jovi entre tants altres. Altres bandes per destacar són Iron Maiden, Motorhead i Judes Priest. També va existir una nova onada de Heavy Metal anglès que va començar a formar-se a finals dels ‘70 i estava formada per artistes com Led Zeppelin i Black Sabbath.

Def Leppard.

Led Zeppelin.

Mötley Crue.

PUNK ROCK:

No només seguia fent passos importants en la comunitat musical, sinó que donava llum a molts sub-gèneres com el hardcore, que ha continuat sent un èxit moderat, donant a llum al seu torn a uns pocs moviments de la contracultura, sobretot el de les coses bé el moviment que es va iniciar al principi de l'era d'aquesta dècada. 

COLLEGE ROCK:

Es va posar de moda en l'escena underground de la dècada de 1980 en un moviment nacional. Bandes com The Pixies, R.E.M., The Replacements, Sonic Youth, XTC o The Smiths, van tenir èxit en aquest gènere. Aquest estil portava el cartell de "independent" i sonava per les ràdios de les universitats. Amb un caràcter punk per sobre dels altres, aquests grups rescataven l'esperit de el post-punk de finals dels 70 i principis dels 80. Més tard donaria forma al que avui anomenem Alternative Rock (Rock Alternatiu).

R.E.M.

The Smiths.
TRASH:

També vam poder detectar la presència d'un nou planeta anomenat "Thrash" que estava dominat per salvatges i veloçes dones anomenades "guitarres" muntades en bateries de doble bombo que galopaven a gran velocitat. Per destacar en aquest gènere sense cap dubte tenim a Metallica amb el seu disc "Kill 'Em All" editat el 1983.

HIP HOP (Rap Metall):

Al 1989, es comença a apreciar la forta influència en el rock de grups de hip hop com NWA, Cypress Hill i Public Enemy. Apareix l'anomenat Rap Metall, que s’havia desenvolupat obtenint el reconeixement i la mostra d’una major influència en la indústria de la música. Aquest període de temps també es considera part de l’edat d’or del hip hop. Alguns grups van ser: The Beastie Boys, Public Enemy, Run-DMC, Grandmaster Flash & The Furious Five, Boogie Down Productions, NWA, LL Cool J, De La Soul, A Tribe Called Quest, EPMD, Eric B. & Rakim, Ice-T, DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince, 2 Live Crew, Tone Lōc, Biz Markie, The Jungle Brothers i altres amb experiència d’èxit en aquest gènere. 

Biz Markie.

NWA.

Sorgeix a la ciutat de Manchester l'escena Madchester, que va barrejar l'Indie amb ritmes ballables, donant-li a la música una pinzellada psicodèlica. Bandes com The Stone Roses, Happy Mondays, Inspiral Carpets i 808 State, serien representants del gènere. Aquest so va influir bastant a U2, la qual cosa és evident en l'enregistrament de l'àlbum ''Achtung Baby''.

U2.

SHOEGAZING:

Va ser un gènere de música Indie sorgit a finals dels vuitanta i principis dels anys noranta al Regne Unit. El terme prové de l'anglès "shoe" (sabata) y "gazing", del verb gaze, que significa mirar fixament a algú o alguna cosa. Aquest génere es sol confondre amb el Dream Pop, el qual utilitzen més ecos a les seves guitarres i no tantes distorsions. Els grups més importants van ser: My Bloody Valentine, Ride, Pale Saints, Slowdive, Chapterhouse, Catherine Wheel, Lush, Swervedriver, Telescopes, The Boo Radleys i The Verve. 

My Bloody Valentine.

ROCK:

Dins de la música dels anys 80 també està el Rock, un gènere musical del segle XX i de l'època contemporània del qual neixen cadascun dels diversos gèneres musicals derivats del Rock and Roll. Es sol interpretar amb molts instruments que normalment s'uneixen: guitarra, bateria, baix i algunes vegades instruments de teclat com l'òrgan, el piano, o els sintetitzadors.

El primitiu rock es deriva de gran quantitat de fonts, principalment blues, Rythm and Blues i Country, però també del Gospel, Jazz i Folk. Totes aquestes influències, estaven combinades en una simple estructura musical basada en blues, que era ràpida, ballable i enganxosa.